League Two- väldigt oförutsägbart men av yttersta intresse

Hej!

I går presenterade jag min sluttabell i League One och nu gör jag det samma med League Two. Marknaden är ganska eniga vad gäller oddsen för vinnare av L1. League Two tycks dock  vara mycket svårare att bedöma. Det är svårt eftersom det är många spelare in och ut i de olika lagen, sex nya lag (fyra från L1 och två från Conf.), och Svennis är sportchef i Notts.
 
Marknaden har ändå enats om vilka de 10 bästa lagen är och vilka som åker ut. Jag har dem också, ingen skilnad där. Däremot varierar den inbördes ordningen. Lag som lyckades förra säsongen tycks får det svårt i år och tvärtom, detta är intressant. Av de 18 lag som spelade i L2 förra säsongen bedöms, av Ladbrokes, 8 lag kunna placera sig bättre i år än förra året. Däribland återfinns Rotherham och Bournemouth som båda fick starta på minus, det är då förstårligt att de blir bättre. Men Notts tippas vinna serien efter att ha kommit på 19 plats förra året. Gick emot dem vid ett par tillfällen förra året och vann stort. Även Grimsby verkar kunna rycka upp sig efter förra årets svaga insats, tippas nu komma 13.

Det är 10 lag som kommer att placera sig sämre. Dag and Red, Morecambe, Darlington och Lincoln var lag som gjorde riktigt bra ifrån sig och hade häng på play-off plats. De förväntas inte hamn på den övre halvan. Aldershot och Accrington var också lag som överträffade sig själva förra året. Ett stort frågetäcken verkar vara Rochhale som nådde kvalet men föll. De bedöms av marknaden inte ha något att göra med toppstriden. Jag tror dock att de tar steget upp direkt.  

De lag som kommer från L1 verkar inte kunna ta steget upp. Marknaden håller Northampton som starkas, därefter Crewe. Hereford och Cheltenham bedöms som jämngoda och får vara glada om de kommer top 10. 

Min rankning är som följer nedan. Siffran inom paranses visar placering förra säsongen. 

Topplag:
1. Rotherham (14)
2. Bury (4)
3. Rochdale (6)
4. Crewe (L1)
5. Notts Co (19)
6. Northampton (L1)
7. Bradford (9) 

Utmanare:
8. Shrewsbury (7)
9. Chesterfield (10)
10. Bournemouth (21)
11. Hereford (L1)
12. Dag and Red (8)

Mittenlag:
13. Morecambe (11)
14. Lincoln (13)
15. Cheltenham (L1)
16. Darlington (12)
17. Burton (Conf)
18. Torquay Conf)

Bottenlag:
19. Grimsby (22)
20. Aldershot (15)
21. Port Vale (18)
22. Barnet (17)

Nedflyttning:
23. Macclesfield (20)
24. Accrington Stanley (16)

Så var rankningen klar, nu återstår att följa silly season och såklart vara beredd på att ändra sin bedömning.

Återkommer med tankar på den premiäromgången den 8 augusti.

//Kristoffer


Vilka vinner och vilka åker ur League One?

Hej!

Det är nu drygt två veckor kvar till seriepremiären och nu har oddsen på seriesegrare kommit ut. Det är inte mycket som skiljer mellan de olika spelbolagen, dock finns det några lag som verkar vara svårbedömda. Om vi antar att oddsen är lika med rangordning på styrkan så har bolagen Leeds som seriesegrare. Däremot verkar lag som Carlisle och Colchester vara svåra att värdera. Bolagen placerar dem mellan (10)-(16) respektive (7)-(12). Av de nya lagen från Championship så ligger Norwich (2) före Charlton (3), Southampton kommer först på plats (8). Åker ut gör Hartlepool, Yeovil och Stockport. Av nykomlingarna från League Two bedöms Brentford (14) vara det bästa laget, stax före Wycombe (15). Direktuppflyttade Exeter (19) tros ha sämre chans att hävda sig i League One än kvalspelande Gillingham (17).

De fd Premierleaguelagen Norwich, Charlton och Southampton som alla har spelat i högsta serien under 2000-talet kunde nog inte ha valt sämre tidpunkt att åka ut. Historien visar att det inte är helt enkelt att ta sig tillbaka. Av de 9 lag som har åkt ner till League One 05/06, 06/07 och 07/08 är det bara Leicester och Scunthorpe som har tagit sig tillbaka till Championship. Brighton, Millwall och Crewe (nu nere i L2) föll ner 05/06, Southend, Leeds och Luton (ute ur ligan) föll ner 06/07 och Colchester föll ner 07/08.  Alltså, flera lag som har spelat i Championship och som vill dit igen. Hårdsatsande Milton Dons föll på repet förra säsongen och kommer alltid att vara med i toppen. Lag som Tranmere är alltid med och slåss om en play-off plats. Vilket getingbo!

Finns det någon anledning att värdera lagen annorlunda än marknaden? Självklart, lika mycket som man måste göra sin egen värdering från match till match, måste man rankprdna lagen efter vad man själv tror. Vad gäller Leeds så kommer de alltid att vara favoriter, Leeds är fortfarande ett starkt varumärke vilket gör att de attraherar de som sysslar med sportbetting. Det innebär ju också att de får många spel, förväntningarna på laget är högt, och bolagen sänker oddsen. Att Leeds har lägst odds behöver alltså inte betyda att de bedöms vara starkast.

Jag har rankat lagen i League One. Efter lagets namn finns marknadens värdering av laget. Sedan har jag delat in lagen i olika kategorier: topplag, utmanare, mittenlag, bottenlag och nedflyttning.
 

Placering   Lag               Placering marknaden (Ladb/Nb/Expekt/Unibet)

Topplag:

1.       Norwich            (2) fd Premierleaguelag spelade där 04/05. Flera spelare håller bra klass. Vinner! 

2.       Charlton           (3) fd Premierleaguelag, spelade där 06/07. Blandnng mellan rutin och ungt. Går upp! 
3.       Leeds               (1) skäms att de spelar här och måste bara upp, föll ikvalet ifjol. Flera bra spelare.

4.       Milton Dons     (4) hårdsatsande lag som föll i kvalet i fjol. Giftiga i år också

5.       Millwall             (7) bedöms inte göra en lika bra säsong i år. Åkte ner till L1 05/06, vill tillbaka.
6.       Southampton  (8) fd Premierleaguelag med coach Alan Pardew. Top 6 iaf, trots -10 i starten.


Utmanare:
7.      Tranmere          (10) alltid nära play-off. J.Barnes coachar, I.Moore målar och L.Davies håller nollan.
8.      Colcheter          (11) svårbedömt lag. Flera rutinerade spelare, troligen bättre än förra säsongen.
9.      Southend          (9) tidigare varit i Championship men passar bättre här. Mittenlag i år.
10.    Huddersfield    (5) mittenlag i fjol. Tappat målskytten Phil Jevons och lagkaptenen. Inget topplag.

11.    Brighton            (6) usel säsong i fjol, slutade 22:a. Marknaden håller dem som sexa, tveksamt!

Mittenlag:
12.   Brentford          (14) tillbaka i L1 efter två år i L2. En bra nykomling. Blir en riktig outsider!
13.   Oldham            (12) alltid på övre halvan, låg topp 6 länge, blev 10. L1-lag sedan 99. Flera förvärv.

14.   Bristol Rovers (13) upp från L2 06/07,står och fallet med R.Lampert 29 mål, senaste säsong.

15.   Wycombe         (15) ny, använde många spelare förra säsongen, värvat bra spelare från PL och Ch.
 
Bottenlag:

16.   Carlisle             (18) besvikelse förra säsongen, inget nytt i år så det blir botten i år igen.
17.   Walsall              (21) tidigare i Champ men även i L2. Värvat flera anfallare, blir bättre än 21:a.
18.   Gillingham        (17) kvalade till L1, har S.Jacksson och C.Weston. Ändå bottenlag.

19.   Exeter                 (19) upp till L2 07/08, nu direkt till L1! Värvat friskt men slåss för nytt kontrakt.

20.   Swindon            (16) sålt Simon Cox 22 år som gjorde 29(!) mål förra säsongen, bottenlag nu!

Nedflyttning:

21.   Leyton Orient    (20) värvat J.Scowcroft från Crystal Palace, men får det svårt.

22.   Stockport           (24) förväntat jumbolag, tidigare i Champ, nu ut från L1, krislag under lång tid.

23.   Hartlepool         (22) förväntat jumbolag. Värvar spelare från sämre lag. åker ut.

24.   Yeovil                 (23) förväntat jumbolag, ett L2 lag i L1, i denna konkurrens åker de ur.

Detta var en liten introduktion till League One. Tycker att den är uppdelad i tre delar, de första 11 lagen ser starka ut, sedan kommer fyra mitt-i-mellan-lag och därefter återfinns 9 svaga lag. Silly season fortsätter ett ta till och det finns säkert lag som kan värva sig till bättre placeringar. Den 8 augusti drar L1 igång och jag återkommer lite senare med lite tankar inför premiäromgången.

Jag kommer även att lägga ut min ranking av League Two lagen, kommer förmodligen under söndagen.

//Kristoffer


Ny inrikting på Kristoffers Sportspel

Hej!

Sommaren börjar lida mot sitt slut (semestern är snart slut iaf). Som vanligt är jag förväntansfull så här inför hösten. Detta är något som ligger kvar från universitetstiden, hösten betyder nya kurser och nya kurser betyder nya möjligheter. Hoppas bara att det håller i längre än till september ut.

Den 8 augusti startar League One och League Two och denna blogg kommer endast att behandla dessa två serier! Allt för att kunna ge den bästa servicen. Naturligtvis också för att försöka nischa mig i spelbloggdjungeln. Förra våren startades denna blogg där även Championship och till viss del även Conference behandlades, utöver League One och League Two. Det blev bara halvmesyr av det. Det var ändå bara League One och League Two som blev bra, både inläggen och spelen. Min ROI blev 105.5% respektive 123.3%.

Planering inför kommande säsong är i full gång. Lagen skall först och främst rankas, ett måste för att kunna spela på matcherna. För hoppningsvis kommer oddsen att ligga ungefär som förra året med 2.20-3.20-3.20 för lika bra lag vid neutralplan, detta underlättar ju när man hoppar in från början och har lite statistik att gå på.

Jag har inställningen att försöka hålla mig till de stora speldagarna (vill inte gå ut för hårt och sedan kollapsa i slutet av september). Men klart att det kommer att skrivas om de stora matcherna som ibland ligger på söndagarna.

Eftersom min datorkunskap är klart begränsad så kommer förmodligen utseendet att vara det samma (inte helt optimalt). Vet inte hur jag byter design, någon som kan detta får gärna höra av sig på bloggen.

Väl mött!

//Kristoffer

Paus i sol och bad då tid för två spel

Hej!

Åskan dånar och regnet öser ner. Perfekt att leta spelbara odds.


Spel 49

Umeå FC - Carlstad United 1a, odds: 1.70 (expekt)

Spelar mot bortalaget som verkar vara ett av de sämsta lagen i ettan. Umeå har inte alls levt upp till förväntningarna men tillhör mellanskiktet i serien, Carlstad har endast 11 poäng och är med detta fjärde sämst av de 28 som finns i ettan. Oddset är bra, Umeå skall vara klara favoriter.


Spel 50
Östersund - Gröndal 2a, odds: 2.05 (expekt)
Hemmalaget är det sämta laget i ettan om man räknar antal poäng, endast 11 har de skrapat ihop. Gröndal blandar och ger men har i vissa matcher spelat som ett topplag, har en hög högsta nivå. Bommade senast mot Umeå (Umeå var det bättre laget). Bedömer att Gröndal har ett odds på 1.85 så marginalen är liten men tillräcklig för att liras.

//Kristoffer


Sommarhetta

Hej!

Ligger lågt med spelen under kommande två veckorsperiod. Snart börjar dock allvaret igen (nåja kanske inte livsavgörande men ändå) när de engelska ligorna drar igång. Naturligtvis kommer jag att ranka lagen som är ett måste om man nu skall spela en serie. Som vanligt blir det full fokus på League One och League Two, dessa två syskonserier där spelare går fram och tillbaka mellan (jämfört med Premier och Championship) lagen i de olika serierna. Men sedan anses det ju vara två lika bra serier. Något som styrks av det faktum att flera lag under de senaste säsongerna först vinner L2 och sedan kvalar till Champ. Eller så har dessa lag varit exceptionellt bra?!

Under tiden som vi alla väntar på att den engelska ligorna skall sätta igång för vi hålla oss tillgodo med de svenska. De  har varit svårare att spela på än väntat. Låga odds och svårt att värdera lagen har gjord det svårt att ens gå med plus, ligger på break even.

Men som sagt dyker upp lite mer sällan under juli, så trevlig sommar på er!

//Kristoffer

RSS 2.0